Keresés
Close this search box.

Amit a generációváltásról, gazdaságátadásról tudni kell II. rész

Generációváltás a mezőgazdaságban, gazdaságátadás Consultagro

Témánk 1. fejezete során, sok újdonsággal találkozhattak olvasóink, ezért a témakör könnyebb átláthatósága érdekében, most néhány fontos szempontra hívjuk fel a figyelmet, az alábbiakban.

Fontos szempontok a gazdaságátadásnál, amire figyelnünk kell:

– Csak egy személy lehet az átvevő

– Több gyermekes gazda esetében kisegítő lehetőség a gazdaságátadásnál, ha a földeknek csak a használatát engedi át az átvevőnek, a tulajdonjog megmarad saját részre, így egy későbbi öröklés esetén az benne marad a hagyatékban. Így is megköthető a gazdaságátadási szerződés, és ilyen esetben is jogosultak lehetnek a gazdaságátadási támogatásra.

– Az eddigi tevékenységet, a gazdaságátadó saját név alatt már nem végezheti.

– Ha egy őstermelő, vagy egyéni vállalkozó ezzel a típusú szerződéssel adja át a gazdaságot, törölni kell az eddigi tevékenységeire vonatkozóan az adatait a FELIR-ből. A törlés, csak a gazdaságátadó eddigi tevékenységeire vonatkozik.

– Továbbra is vállalhat szerepet a gazdaságban, munkavállalóként vagy megbízás keretében.

ŐCSG (Őstermelők Családi Gazdasága): FELIR tevékenység nélkül, ha azt törölteti a gazdaságátadó, akkor már nem lehet tagja az ŐCSG-nek. Ha vezetőként esik ki az ŐCSG-ből, ezt szerződés módosítással pótolni kell.

– Az ŐCSG új vezetője, minden egyes taggal hozzátartozói kapcsolatban kell, hogy legyen.

Hozzátartozónak számít jelen esetben: házastárs, egyeneságbeli rokon (örökbefogadott gyermek is), testvér, egyeneságbeli rokon házastársa (meny, vő), házastárs egyeneságbeli rokona ( após, anyós), testvér házastársa (sógor)

Unokatestvér jogilag nem hozzátartozó!

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK