Keresés
Close this search box.

Elindult az „Ökológiai gazdálkodás támogatása” pályázati felhívás társadalmi egyeztetése

Elindult az „Ökológiai gazdálkodás támogatása” pályázati felhívás társadalmi egyeztetése

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága megkezdte az „Ökológiai gazdálkodás támogatása” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését. A 2023. szeptember 13-án kiadott 54/2023. (IX.13.) AM rendelet alapján a pályázat célja az agrártámogatások felhasználásának szabályozása, amely a Közös Agrárpolitika és a nemzeti költségvetés által biztosított forrásokra épül.

A tervezet értelmében a támogatási kérelmek elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül nyújthatók be, 2024. november 15. és december 16. között.

Jelentős változások a pályázatban

Az új felhívás számos módosítást tartalmaz a korábbi ökológiai gazdálkodási támogatásokhoz képest. Az alábbi újdonságokra érdemes különös figyelmet fordítani:

  • Gyümölcsültetvények csoportosítása és újratelepítési időszak meghosszabbítása: A gyümölcsültetvények kategóriái összevonásra kerülnek, és hosszabb idő áll rendelkezésre az újratelepítésre.
  • Új földhasználati kategóriák: Az ültetvények földhasználati besorolása három kategóriára oszlik – intenzív, extenzív gyümölcsösökre, valamint szőlőültetvényekre.
  • Bővülő támogatható növényfajok: Az éghajlati változások hatására új növények is bekerültek a támogathatók közé, így például a gránátalma, pekándió, olivabogyó és pisztácia.
  • Komló ültetvénybe sorolása: A korábban szántóföldi támogatású komló mostantól az ültetvénykategóriába tartozik.
  • Pontozási rendszer változása: A szaktanácsadói szerződésért járó többletpont megszűnik, de az állattartásért plusz pontok járnak.
  • Területmérési jegyzőkönyv eltörlése: 2025-től már nem lesz szükséges a területmérési jegyzőkönyv benyújtása.
  • KET elkülönítési szabályok megszüntetése: A KET-re vonatkozó elkülönítési szabályok kivezetésre kerülnek.
  • Gazdálkodási Napló vezetése: Az első évben még papíralapon is lehet vezetni a Gazdálkodási Naplót, de az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) feltöltésének határideje az adott tárgyévet követő január 31.
  • Adatszolgáltatási tolerancia bevezetése: A tanúsító szervek és a kormányhivatalok adatbázisaiban található esetleges eltérések kezelése érdekében egy 5%-os, de legfeljebb 1 hektáros eltérési toleranciát vezetnek be.
  • Két jogcím egyidejű igénylése: Lehetőség nyílik arra, hogy ugyanazon területre egyszerre igényeljenek támogatást az ökológiai gazdálkodás és a földhasználat-váltást elősegítő beruházásokra. Amennyiben a földhasználat-váltás támogatást nyer, az ökológiai gazdálkodás támogatása szankció nélkül visszavonható lesz az adott területre.

Társadalmi egyeztetés

A pályázati felhíváshoz kapcsolódó vélemények és javaslatok 2024. szeptember 27-ig küldhetők be a KAP társadalmi egyeztetési felületén, amely a kap.gov.hu oldalon érhető el.

Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy részt vegyen a fenntartható mezőgazdaság támogatási rendszerének alakításában!

Forrás: kap.gov.hu

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK