Keresés
Close this search box.

Egységes kérelem kisokos IV.

egységes kérelem kisokos consultagro

Feltételesség – HMKÁ6. Minimális talajborítás

2023-ban a megváltozott támogatási rendszert egy átdolgozott alapfeltételrendszer kíséri. Korábban a Kölcsönös megfeleltetés (HMKÁ+JFGK előírások) előírásainak kellett megfelelni, ezt 2023-tól felváltják a Feltételesség előírásai. Ebben a fejezetben a 6. számú Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) előírást mutatjuk be.

A HMKÁ6. előírás a minimális talajborítás fenntartását szabályozza. A Kölcsönös megfeleltetés előírásai között is megtalálható volt ez a gyakorlat, viszont 2023-ra valamelyest átdolgozásra került.

Célja: folyamatos talajborítás fenntartása a nyári és őszi betakarítású növények után:

  • csökkentendő a talajok vízkészletének kipárolgását,
  • csökkentendő a talajerózió mértékét

Szántó területek: 3 módon valósítható meg a talajtakarás:

  • a tarló szeptember 30. előtti feltörése esetén: őszi kultúra vagy másodvetés elvetésével, amit az agronómiailag indokolt időn belül el kell vetni és legalább december 31-ig fenn kell tartani.
    Agronómiailag indokolt idő: előző kultúra tarlójának feltörése és a következő növény (másodvetés/utóvetemény) vetése közötti maximum 30 napos időszak.
    Ennél hosszabb ideig nem lehet fekete a föld!
  • tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével. A tarlón legfeljebb 10cm mélységű, sekély tarlóápolás, tarlóhántás végezhető, illetve növényvédőszerek használata megengedett.
    Tilos: középmély vagy mélylazítás elvégzése szeptember 30-ig!
    Ezen előírás választása esetén szeptember 30. után végezhető középmély lazítás, szántás és nem szükséges december 31-ig másodvetés vetését megvalósítani.

 

Szankció: Amennyiben a gazdaság bármely tábláján 30 napnál hosszabb ideig található meg „fedetlen talajfelszín” és a meg nem felelést a Kincstár megállapítja, úgy a táblára igényélt minden jogcímre vonatkozóan szankció kiszabására kerül sor.

12% feletti lejtésű területeken elhelyezkedő ültetvények:

  • legalább mulcsozással vagy egynyári növények vetésével takarható a sorközt
  • mulcsozás esetén: nem használható istállótrágya, komposzt, talajtakaró fólia, geotextil, egyéb szövetek, gyomgátló szőnyeg, zúzottkő, műfű, stb.

12% feletti lejtésű területnek minősül az ültetvény, ha:

  • a 2ha-nál kisebb területű táblák esetén, ha a tábla több mint 50%-a 12%-nál nagyobb lejtésű területen helyezkedik el, vagy
  • 2ha-nál nagyobb táblák esetén a 12%-nál nagyobb lejtésű terület nagysága meghaladja az 1ha-t.

 

Szerző:

Matos Rita
Szaktanácsadó, ConsultAgro

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK