Keresés
Close this search box.

Végre megindultak az átütemezett agrártámogatások kifizetései!

Megkezdődtek az átütemezett terület- és állatalapú támogatás kifizetések consultagro

Átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése megkezdődött. A Magyar Államkincstár által rendkívüli átütemezés révén ezen a héten csaknem 48 ezer termelőhöz érkezett meg több mint 55,6 milliárd forint támogatás 11 különböző jogcímen. Ennek részeként elindult az új zöld támogatási program, az Agro-ökológiai Program (AÖP) kifizetése is. A korábbi terület- és állatalapú támogatásokkal kapcsolatban 2023-ban 470 milliárd forintot folyósítottak már a gazdálkodóknak.

A tavaly elindult új uniós támogatási ciklus jelentős terhet jelent mind a termelők, mind pedig a közigazgatás számára. Ennek következtében a kormány különleges erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a piaci és pénzügyi nehézségek közepette a lehető legnagyobb segítséget nyújtsa a gazdálkodóknak. Ennek részeként több támogatási jogcímben az eredeti ütemezéshez képest hetekkel korábban valósult meg a kifizetés az ideiglenes átcsoportosítás révén.

Az e heti kifizetési csomag értéke meghaladja az 55 milliárd forintot, és tartalmazza az új jogcímet, az Agro-ökológiai Programot is, melynek összege 35,6 milliárd forint. Ennek következtében az AÖP esetében rendelkezésre álló források 45 százaléka jutott el csaknem 37 ezer érintetthez, az igénylők mintegy 60 százalékához. Több tagállamban azonban nem fogják tudni tartani az uniós jogszabályban rögzített június 30-i véghatáridőt a kifizetések teljesítésénél.

A területalapú támogatás (BISS) keretében több mint 200 ügyfél részére utaltak a hivatalok 3 milliárd forintot meghaladó értékben, míg a kisgazdaságoknak nyújtható kiegészítő támogatás (CRISS) esetében 3,5 ezer gazdálkodónak 1,2 milliárd forintot folyósítottak. Mindkét jogcím esetében több mint 150 ezer termelőnek a támogatás több mint 90 százaléka már kifizetésre került.

Továbbá 3 ezer érintettnek 2,6 milliárd forint értékben érkezett forrás a termeléshez kötött támogatások esetében is, így ezeknek a jogcímeknek már mintegy 60 százaléka kifizetésre került. A rizstermelők 375 millió forintot, a zöldségtermelők 406 millió forintot, az ipari zöldségnövények termesztésére 1,2 milliárd forintot, az anyajuhtartók számára 226 millió forintot, a tejhasznú tehéntartásra 130 millió forintot, míg a szálas fehérjetakarmány-növények termesztésére 694 millió forintot kaptak.

Ezen a héten jelentős összegű kifizetés indult a népszerű Agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) és Ökológiai átállási és fenntartási (ÖKO) támogatások kedvezményezettjei felé is. Az AKG esetében 5 ezer ügyfél részesült 9 milliárd forintot meghaladó összegben, míg az ÖKO támogatásoknál 1,5 ezer termelőhöz jutott el 3,7 milliárd forint.

A terület- és állatalapú kifizetések mellett további beruházási és vidékfejlesztési támogatásokban is folyósítás történt ezen a héten. A beruházási és egyéb pályázatok kedvezményezettjei összesen csaknem 6 milliárd forintot kaptak 28 különböző támogatási konstrukció esetében. Ezen belül kiemelkedő az élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése, ahol több mint 2,3 milliárd forint támogatás segíti az ágazat modernizációját.

A magyar mezőgazdaság és a termelők támogatása, valamint versenyképességük növelése különösen fontos a jelenlegi háborús helyzetben, amikor Brüsszel háborúpárti politikája válságot okoz az agráriumban. Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt az európai gazdák helyett.

Forrás: AM Sajtóiroda

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK