Keresés
Close this search box.

Friss időjárás előrejelzés

Időjárás előrejelzés ConsultAgro
A virágzó gyümölcsfák ideális körülmények között fejlődnek, amelyeket meleg és száraz időjárás jellemző. Ugyanakkor a tavaszi vetések, különösen az Alföldön, már nagyon várják az esőt, mivel a talaj felső rétege kiszáradt. Egy hidegfront némi csapadékot hozott, ám ez nem elégséges, különösen az Alföldön, ahol mindössze 5 mm körüli eső valószínű. Az eső és a nyugat felől érkező, erősödő szél segíteni fog a poros levegő kitisztulásában, mely eddig az égboltot borította, sivatagi porral szállítva Afrika északnyugati részéről.

Az elmúlt héten Magyarország többségében száraz idő volt jellemző. Két nagyobb esőzés érkezett, azonban összességében kevés csapadék hullott, főleg nyugaton és északon. Az Alföldön sokfelé a 10 mm-t sem érte el a csapadékmennyiség az elmúlt 30 napban, és az ország nagy részén 10-30 mm-rel alacsonyabb az átlaghoz képest.

5 napos csapadékösszeg 2023. március 30-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2023. március 30-ig (mm)

 

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 31-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 31-ig (mm)

 

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 31-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 31-ig (mm)

 

Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 31-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 31-én (%)

 

Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 31-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 31-én (%)
A 30 napos középhőmérséklet eltérése az átlagtól 2023. március 31-én (Celsius-fok)A 30 napos középhőmérséklet eltérése az átlagtól 2023. március 31-én (Celsius-fok)

 

Minimum hőmérsékletek 2023. március 26-án (Celsius-fok)Minimum hőmérsékletek 2023. március 26-án (Celsius-fok)

 

Maximum hőmérsékletek 2023. március 31-én (Celsius-fok)Maximum hőmérsékletek 2023. március 31-én (Celsius-fok)

 

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. március 31. 7 órát megelőző öt nap során lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. március 31. 7 órát megelőző öt nap során lágyszárú növényekre (óra)

Az őszi vetések jó állapotban vannak, kivéve ahol tartós belvíz alakult ki. Ezek előrehaladottabbak a fejlődésben, mint általában szoktak lenni. A kalászosok nagy része már szárba indult, és az őszi káposztarepce helyenként már virágzik. Bár az Alföldön még mindig vannak belvízfoltok, ezek mérete csökken, de a vetések ezeken a területeken kárát szenvedték. Az ország egészében, különösen az Alföldön, növekszik az eső iránti igény, mivel a talajfelszín számos helyen kiszáradt. Az őszi vetések mélyebb gyökerei még elegendő nedvességet találnak a talajban. Sok gyümölcsfa és az erdők is korábban kezdtek virágozni és lombosodni a meleg, száraz időjárás miatt, habár a szél és a por megnehezíti a beporzást.

Az elmúlt héten csak néhány alkalommal esett csapadék, és a növények levélzete csak rövid ideig maradt nedves. A párás időszakok rövid időtartamúak voltak. Ez kedvező a növényvédelem szempontjából, mivel a gombás megbetegedések terjedésére ez a száraz időjárás nem ideális.

Az elmúlt öt napban mért levélnedvesség-tartam alacsony volt, különösen lágyszárú növényeknél. A friss NDVI vegetációs index térképek azt mutatják, hogy az országban átlagosnál fejlettebb a vegetáció az idei tavasz korai érkezése miatt.

Április 1-jén egy hidegfront hozott lehűlést az országba, majd újra melegedés várható a héten. A csapadék mennyisége nem lesz elegendő, különösen az Alföldön, ahol csak kevés eső várható. Az éjszakai fagy nem valószínű. A hidegfront tisztító hatású lesz, eltávolítva a szürke, poros légtömeget. Csütörtökön is lehet némi eső, de ez nem lesz jelentős. Összességében továbbra is alacsony marad a levélnedvesség-tartam, különösen északkeleten. A szél erős lesz a nyugati és északnyugati területeken kedden, majd a héten továbbra is élénk lesz a légmozgás. Az Alföldön a talaj felső rétege tovább fog veszíteni nedvességtartalmából, míg nyugaton egyensúlyban lesz a csapadék és a párolgás. A talaj hőmérséklete enyhén csökkenni fog az első felében, majd emelkedni fog a hét második felében.

Forrás: agrarszektor.hu

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK