Keresés
Close this search box.

HMKÁ8. Biológiai sokféleség megőrzése-Mire figyeljünk?

Nem termelő területek és védett tájképi elemek kijelölése consultagro

Az idei év során mentesülést kaptak a gazdálkodók a nem termelő területek és védett tájképi elemek kijelölése alól a derogációs parlag jelölésének biztosításával, azonban a jövő évre vonatkozóan várhatóan (EU Bizottság döntése alapján) már teljesíteni szükséges a feltételesség ezen pontján a megadott kultúra vagy elem fenntartásával.

Ki mentesül várhatóan jövőre is?

A mezőgazdasági termelő mentesül a teljesítése alól, ha a mezőgazdasági üzem

a) szántóterülete 10 hektárnál kisebb,

b) támogatható mezőgazdasági területének több mint 75%-a

állandó gyepterület, és azt gyep vagy egyéb takarmánynövény termesztésére,
az év, illetve a növénytermesztési ciklus jelentős részében víz alatt álló kultúrák termesztésére vagy ezek kombinációjára használják,
vagy

c) szántóterületének több mint 75%-át

gyep vagy egyéb takarmánynövény termesztésére, parlagon hagyott földterületként – függetlenül attól, hogy van-e rajta bármilyen talajtakarás –, hüvelyes növények termesztésére vagy ezek közül többre is használják.

Mik a lehetőségek?

  • A szántóterület legalább 4%-án nem termelő vagy védett tájképi elemet kell kijelölni és ezek területéből, illetve területarányos súlyozási szorzójából kell kijönnie az aránynak,

vagy

  • a szántóterület 7 %-án kell kialakítani a kötelezettségnek megfelelő területet, ahol a 4% lehet tájképi elem, talajtakarásos parlag, ökológiai jelentőségű másodvetés vagy nitrogénmegkötő növény, azonban a maradék 3%-ot talajtakarásos parlag vagy nem termelő tájképi elem kell kitegye.

A vállalást a megkérdezett ügyfelek legnagyobb része a nem termelő parlag területtel kívánja megvalósítani. Ennek az előnye, hogy nem kell MEPAR-ban lehatárolt objektumra fedjen a terület, illetve a súlyozási területe 1, azaz 1 ha nem termelő parlag 1 ha területet ér a feltételességben.

A nem termelő parlag terület azonban különbözik a korábbi években megszokott, feketére művelt parlag hasznosításától. Az új jogszabálynak megfelelő parlag lehatárolásnak az a terület fog megfelelni, ahol valamilyen növényi vagy növénymaradvány általi fedettség/takarás található és ahol tárgyév január 1 és augusztus 31 között nem történik semmilyen bolygatással járó művelet, kivéve a szárzúzást, kaszálást vagy tisztító legeltetést. A pihentetés időszaka alatt kaszálék ez esetben nem hordható le a területről.

Mivel a növénykultúrának vagy hasznosításnak január 1-el a területen kell lennie, ezért javasoljuk a vetés tervezésnél ezt vegye figyelembe, illetve ha nincs megfelelő kultúra a gazdaságban amit be tud állítani, még idén gondoskodjon a vetésről!

A vállalás kombinálható AKG és ÖKO programmal is, ahol a különböző pillangós kultúrák és zöldugar hasznosítási kódok megfelelhetnek a vállalásnak, ha teljesül a pihentetés követelménye azokon. Termeléshez kötött szálas fehérjenövény támogatásokkal azonban nem kombinálható, így a beállított területek esetében nincs lehetőség ennek a plusz jogcímnek a jelölésére. Figyelem! Az ideiglenes gyep (GYE01, GYE02) és tarló (TAR10) hasznosítások nem megfelelőek AKG és ÖKO pályázatok igényléseinél!

A nem termelő parlag területnek elfogadható hasznosítási kódok listáját a 2023 évi egységes kérelem – hasznosítási kódtára sorolja fel, melyről további tájékoztatást szívesen nyújtunk.

 

Szerző: ConsultAgro csapata

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK