Keresés
Close this search box.

Tápanyag-gazdálkodási terv készítés – mire figyeljünk

tápanyag gazdálkodási terv készítése ConsultAgro

Az Agrárkörnyezet-gazdálkodási pályázat (AKG) keretein belül szántóföldi és ültetvényes tematikus előíráscsoportokban részt vevő gazdálkodók számára kötelező ötévente talajvizsgálatot végezni és az eredményekre támaszkodva, illetve az ültetvény kategóriában levélanalízis vállalása esetén, annak eredményei birtokában tápanyag-gazdálkodási tervet
készíteni minden év szeptember 30. napjáig. Amennyiben a növénykultúra ezen időpontot követően kerül le a területről, abban az esetben a betakarítást követő 30 napon belül kell ezt a dokumentumot elkészíteni.

A talajmintavétel lehetőleg a termés betakarítása után, még trágyázás előtt történjen meg, ha a talaj művelhető (nem túl nedves, nem túlszáraz). Egy átlagminta legfeljebb 5 hektárnyi területet jellemezhet. Amennyiben a tábla területe meghaladja az 5 hektárt, lehetőleg homogén 5 hektáros mintavételi egységekre kell bontani. Amennyiben a tábla területe kisebb 5 hektárnál, akkor abból a táblából önálló mintát kell venni.

Az AKG – és Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés és fenntartása támogatás (ÖKO) a mintavételt a Kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen (KET) belül, lehetőleg homogén, 5 hektáros területegységenként kell elvégezni.

Horizontális ültetvény tematikus előírás csoportnál a levélanalízis elvégzéséhez szükséges minták leadási határideje minden év augusztus 31-e. A mintavétel szabályait az AKG felhívás 5. sz. melléklete tartalmazza.

A talajvizsgálaton alapuló tápanyag-gazdálkodási terv készítés szabályait azonban nem csak az AKG kedvezményezettjeinek kell betartani, hanem minden nitrátérzékeny területen gazdálkodó termelőnek is, aki bármilyen formában trágyát juttat ki, legyen az szerves, vagy műtrágya.

A VP ÖKO pályázat esetében a tápanyag-gazdálkodási terv készítése szintén kötelező, azonban azt nem szükséges talajvizsgálatra alapozottan elkészíteni, hanem elegendő egyszerűsített mérlegelv alapján tervezni a következő kultúrára.

A terveket talajtani szakértő bevonásával kell elkészteni, amely feltételeknek az a szaktanácsadó felel meg aki az agrárgazdasági és agrár-vidékfejlesztési szakterületeken a szakértői tevékenység végzésének feltételeiről 1/2010. (I. 14.) FVM rendelet, valamint a talajvédelmi szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről szóló 181/2009. (XII. 30.) FVM rendelet alapján talajvédelmi, illetve tápanyag-gazdálkodási szakértői engedéllyel rendelkezik, továbbá aki külön névjegyzéki szaktanácsadóként tápanyag-gazdálkodás, talajvédelem szakterületen regisztrált névjegyzéki szaktanácsadó (16/2019. (IV. 29.) AM rendelet).

A terv elkészítéséhez az alábbi dokumentumok szükségesek:

– talajvizsgálati eredmények
– kijuttatott trágya (szerves-műtrágya) mennyisége
– kijuttatni tervezett N hatóanyag
– betakarított növény termésmennyisége
– következő évi vetésterv
          – kultúrák vonatkozásában tervezett maximális termés mennyiség

A ConsultAgro Agrár-Tanácsadás csapata természetesen összes szerződött partnere számára elkészíti e tervdokumentációt. Amennyiben ügyfeleink olvassák a fenti sorokat, úgy őket biztatjuk arra, hogy a szükséges adatot küldjék meg mielőbb szaktanácsadójuk számára, amennyiben dolgos napjaik közepette erre mégsem kerülne sor, úgy keresni fogjuk Önöket!

Szerző:

ConsultAgro Agrár-Tanácsadás csapata

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK