Keresés
Close this search box.

Átalakuló támogatási és szabályozási rendszer a mezőgazdaságban, segítünk eligazodni!

Átalakuló támogatási és szabályozási rendszer a mezőgazdaságban Consultagro

Az Új közös Agrárpolitika (2023-2027) egy teljesen új támogatási és szabályozási rendszer átalakulását hozta el, a jól megszokott gyakorlatok teljesen új köntöst öltenek.

Ezért az alábbi blogbejegyzésünkben szeretnénk néhány fontos dolgot tisztázni, ami ügyfeleink körében több esetben is kérdésként merült fel.

2023-ban megváltozott támogatási rendszert egy átdolgozott alapfeltételrendszer kíséri. Korábban a Kölcsönös megfeleltetés (HMKÁ+JFGK előírások) előírásainak kellett megfelelni, ezt 2023-tól felváltják a Feltételesség előírásai.

A HMKÁ6 előírás a minimális talajborítás fenntartását szabályozza.
Célja: folyamatos talajborítás fenntartása, a nyári és őszi betakarítású növények után:

– csökkenteni a talajok vízkészletének kipárolgását,
– csökkenteni a talajerózió mértékét.

Előfordul azonban amikor a kötelezően betartandó minimális talajborítás mellett a gazdálkodó részt vesz az Agro-Ökológiai Program (AÖP) mikrobiológiai készítmények kijuttatására tett vállalásban, illetve Agrár Környezetgazdálkodási program (AKG) kifizetése jogcím keretében vállalt növényi melléktermék bedolgozására egyaránt. Gyakori kérdés ilyenkor ügyfeleink körében, hogyan is feleljenek meg mindhárom, talajműveléssel egybekötött követelménynek egyszerre?

HMKÁ 6 szerinti talajtakarás és AÖP szerinti mikrobiológiai készítmény kijuttatás teljesülhet egyszerre a sekély tarlóhántás elvégzésével (mivel a mikrobiológiai készítmények funkcionáláshoz elegendő a szármaradványok egy részének talajba dolgozása), ha ezt szeptember 30-a előtt elvégzi a gazdálkodó.

HMKÁ 6 szerinti talajtakarás és AKG szerinti szármaradvány visszaforgatás a talajba nem teljesülhet egyszerre a sekély tarlóhántás elvégzésével (mivel a szármaradványok teljes tömegének talajba dolgozása a cél).

Abban az esetben, ha a termelő a szeptember 30-i dátumot követően a melléktermék talajba való teljes bedolgozását is megteszi, úgy mind a három elvárásnak eleget tesz (HMKÁ6, AÖP, AKG vállalás).

Azaz szeptember 30-ig megtartja a talajborítást, ahol sekély tarlóhántást végezhet, a megfelelő mennyiségű melléktermék fenntartásával, majd szeptember 30-a után az AKG vállalás betartása érdekében a beforgatást is megteszi.

Másik lehetőség, ha másodvetést illeszt be a vetésforgóba a gazdálkodó. A szeptember 30-át megelőző, nyári időszakban ugyanis csak abban az esetben lehet 10 cm-nél mélyebben talajmunkát végezni, amennyiben az annak elvégzését követő 30 napon belül megtörténik következő növénykultúra vetése. Ezzel nemcsak a kötelezettségeit és vállalásait teljesíti a kedvezményezett, hanem hozzájárulhat a talajtermékenység fenntartásához is (pl. zöldtrágyázás), illetve a vetésváltás szabályainak betartása kapcsán „megszakítja” a növényi sorrendet, így lehetősége van a főnövény következő évre történő visszavetésére.

Kiegészítésképp hozzátennénk azt is, hogy amennyiben a gazdálkodó az AKG célprogram kereti között választotta a melléktermék talajba való forgatás lehetőségét, úgy azt a célprogram (2021-
2024) között a teljes gazdaság területén 1-szer kell elvégezni, azaz a termelő maga dönti el ez esetben is, hogy melyik évben melyik területén szeretné beforgatni a mellékterméket.

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK