Keresés
Close this search box.

7 kérdés – 7 válasz az AÖP-vel kapcsolatban

Agro-ökológiai program AÖP Consultagro

A Közös Agrárpolitika 2023-2027-es időszakában számos új előírással, gyakorlattal és támogatási lehetőséggel kell megismerkednie a gazdálkodóknak.  

Az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretein belül, önkéntes alapon, azonban üzem szinten az összes művelési ágra, egyéves vállalásokat kell tennie, 2 pont értékben azon termelőknek, akik ezen plusztámogatásban szeretnének részesülni.  

Az alábbiakban összefoglalunk, 7 kérdésre adott 7 válaszunkat, ezzel segítve az eligazodást az AÖP útvesztőiben.  

  1. Ha nem sikerül betartani maradéktalanul minden vállalást az AÖP-ben, akkor mik a szankciók? Ha csak a gyepnél nem sikerül minden vállalás, akkor csak az veszik el, vagy minden AÖP kifizetés? A további támogatásaimat hogyan befolyásolja? 

Amennyiben adminisztratív vagy helyszíni ellenőrzés keretében megállapításra kerül, hogy a választott gyakorlat/gyakorlatok nem, vagy csak részlegesen valósultak meg (tehát 1 vagy 0 pontot teljesít a termelő az adott földhasználati kategóriában), úgy az adott földhasználati kategória nem teljesítettnek minősül. Abban az esetben, ha a nem teljesülő földhasználati kategória nem tartozik a „feltételesen mentesülők” (küszöbérték alatti méretű gyep, szántó és ültetvény, vagy Natura 2000 gyep) közé, akkor egy földhasználati kategória nem teljesítése a teljes AÖP támogatás megvonását jelenti.  
Fontos megjegyeznünk azt is, hogy az AÖP sikeres teljesítéséhez 2 pont érték elegendő, így azon termelő, aki 3 pont értéket választott, de 2 teljesül is, úgy teljesítettnek minősül e jogcím.  

Mivel az AÖP egy önkéntesen választható gyakorlat, a BISS (alaptámogatás) mellett, így annak nem teljesítése nem befolyásolja a BISS támogatást (korábban SAPS). Ez esetben nincs áthúzódó szankció.  

2. Az AKG-val mely vállalások azok, amelyek között átfedések lehetnek?  

Minden támogatás esetén a kettős finanszírozás elkerülendő, azaz nemcsak elkerülendő, hanem vállalások szempontjából nem lehetséges, ugyanazon vállalást több célprogramban is elszámolni.  

Talajtakarás szántóterületen gyakorlat esetében ez a vállalás nem teljesítettnek tekintendő, ha a mezőgazdasági termelő a nem termelő területként bejelentett ökológiai másodvetést az agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) keretében zöldtrágyaként vetett másodvetéssel kívánta teljesíteni. 

Nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése gyakorlat esetében ökológiai jelentőségű másodvetés nem vehető figyelembe olyan területen, amelyet a mezőgazdasági termelő az AKG keretében zöldtrágyaként vetett másodvetésként számol el,  a nem termelő területként bejelentett táblaszegély nem vehető figyelembe olyan területen, amelyet a mezőgazdasági termelő az AKG keretében növényvédőszer-mentes táblaszegélyként vagy füves mezsgyeként elszámolni kíván. 

Az extenzív gyepek,  legalább évi egyszeri kaszálása gyakorlat esetében, ezt nem választhatja olyan mezőgazdasági termelő, aki az AKG keretében gyepterületek legeltetéses vagy kaszálásos hasznosítására irányuló támogatásban részesül.

3. Forgatás nélküli talajművelés: lehet e grúbert, talajlazítót használni? 

Ennél a gyakorlatnál az a lényeg, hogy 10 cm-nél mélyebben nem lehet a földet forgatni (szántás tilos, ill. 10 cm-nél mélyebb tárcsázásra sincs lehetőség). 

4. AÖP-nél a növény kondicionáló kijuttatás választása, mikor számít teljesültnek? 

A választott célprogram esetén a vállalás akkor tekinthető teljesítettnek, ha a választott készítmény, a forgalmazói javaslatnak megfelelően kijuttatásra került, illetőleg az a Magyar Államkincstár felé 15 napon belül bejelentésre is kerül.  

Az adott készítmény kijuttatását továbbá saját névre szóló számlával is szükséges igazolni, melyet a Hatóság helyszíni szemle során ellenőrizhet.  

5. Méhkímélő vegyszerek használata választás esetén, amennyiben az adott évben nem használ rovarölő szert egyáltalán, teljesült-e a vállalás? 

Amennyiben egyáltalán nem juttat ki olyan készítményt, ami a tiltólistán szerepel, úgy igen, teljesül a vállalás. 

6. Hogyan fog zajlani az elektronikus gazdálkodási napló ellenőrzése, valamint ezzel összefüggésben az AÖP ellenőrzése? 

A 2023-ban induló AÖP esetén még nem kötelező az elektronikus gazdálkodási napló naprakész vezetése (az elektronikus permetezési napló kivételével), azonban a gazdálkodási napló vezetése kötelező. Valamint év végén a papír alapú gazdálkodási napló adatait fel kell tölteni az elektronikus naplóba a gazdálkodónak, a NÉBIH által üzemeltetett felületen. 

7. Alternáló kasza használata vállalás esetén, a kaszálást követően lehetséges-e ugyanazon területen legeltetni? 

A kizárólag alternáló kasza használata gyakorlat választása esetén, a gyakorlat szempontjából nincs tiltva a legeltetés. Azonban fontos, hogy a gyakorlat azzal teljesül, ha a mezőgazdasági üzem valamennyi gyepterületén a tárgyévben minimum 1 alkalommal a termelő alternáló kaszával kaszál, és valamennyi kaszálást alternáló kasza használatával valósít meg. 
A gyakorlat vállalása a kaszálásokra vonatkozóan állít tilalmat egyéb, nem alternáló kaszálóeszközök használatára. Legeltetésre nem. 

Azt viszont szeretnénk hangsúlyozni, hogy az alternáló kasza használatának gyakorlata, abban az esetben minősül teljesítettnek, ha a termelő, a mobilgazda applikáció segítségével a helyszínen arról képet is készít, majd később az Államkincstár felé is jelentésre kerül a munka végzése.  

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK