Keresés
Close this search box.

Lejár a földhasználata az AKG-programban? Kerülje el a szankciót!

Consultagro agrár pályázatok pályázatírás

A 2022-2024. közötti időszakra szóló AKG pályázatban a kötelezettségvállalási időszak minden napjára jogszerű földhasználattal kell rendelkeznie a támogatást igénylőnek. Mi a teendő abban az esetben, ha a kötelezettségvállalási időszakban lejáró földhasználat nem kerül meghosszabbításra? Bizonyos szabályok betartása esetén mentesülhet a támogatást igénylő a szankció kiszabása alól.

Milyen előírásokat kell betartani ahhoz, hogy mentesüljön szankció kiszabása alól?

  • Lehetőség van a KET részleges visszavonására. A támogatást igénylőnek abban az esetben, ha a lejáró földhasználat nem a KET egész területe érinti, lehetősége van, hogy a visszavonást csak a lejáró földhasználattal rendelkező területre nyújtsa be. A visszavonási kérelemhez ebben az esetben csatolni szükséges a visszamaradt területről készült új shape fájlt.
  • Az egész KET visszavonására csak abban az esetben van lehetősége a gazdálkodónak, ha a KET teljes területére vonatkozóan szűnik meg a földhasználat.

Mikor és hol nyújtható be a visszavonási kérelem?

Amennyiben 2023. év folyamán megszűnik a jogszerű földhasználat, úgy 2023. évre vonatkozó visszavonási kérelmeket 2023. január 15-ig kell benyújtani a Kincstárhoz elektronikus úton. A visszavonási kérelemhez csatolni kell a fennmaradt területről készült új területmérést (shape fájlokat) továbbá ajánlott megküldeni a lejáró földhasználat igazolására szolgáló dokumentumokat.

Milyen szankcióra lehet számítani, ha elmulasztásra kerül a határidő?

Amennyiben 2023. január 15-ig benyújtásra kerül a terület visszavonási kérelem, abban az esetben nem kerül kiszabásra szankció. Amennyiben 2023. évben megszűnik a jogszerű földhasználat és nem kerül benyújtásra visszavonási kérelem, abban az esetben a kizárásra kerülnek az érintett földterületek és a gazdálkodónak visszafizetési kötelezettsége keletkezik a kizárt területekre vonatkozóan. További kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK