Keresés
Close this search box.

2023-tól megváltozik a támogatási rendszer!

agrár ökológiai program consultagro

2023-tól megváltozik a támogatási rendszer!

2023-tól kezdődően egy merőben új támogatási struktúrával találja szemben magát a gazdálkodó. A megváltozott környezeti feltételekre reagálva a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai tervében olyan gazdálkodási gyakorlatokat tömörítő program került benyújtásra az Európai Bizottság részére, mely révén többek között csökkenthető a mezőgazdasági termelésből származó emisszió, javítható a talajok állapota, vízháztartása, illetve optimalizálható a növényvédőszer felhasználás; egyszóval fenntarthatóbbá válhat a gazdálkodás. A támogatási rendszer új eleme az Agrár-ökológiai Program (AÖP).

Az Agrár-ökológiai Program az alap támogatási rendszeren felül, továbbá az agrár-környezetgazdálkodási támogatás mellett is választható támogatási forma 2023-tól. Az AÖP-ben való részvételi szándékot a 2023. évi Egységes kérelemben kell jelezni. Az Agrár-ökológiai Programban kifizethető támogatásra évente 202,125 millió euró keret áll rendelkezésre. A támogatás mértéke a beérkező igények függvényében 60,64 – 121,28 €/ha/év.

Az Agrár-ökológiai Programról

Az AÖP-ben 1 éven keresztül kell megfelelni a vállalt kötelezettségeknek, szemben a jelenleg is futó 3 éves kötelezettség vállalással járó agrár környezet-gazdálkodási (AKG) programmal. Fontos kihangsúlyozni, hogy az egyes AKG program kötelezettségeivel átfedő elemek az adott évben csak az egyik jogcím vonatkozásában számoltathatóak el.

Az Agrár-ökológiai Programban:
  • Az adott évre legalább 2 pont értékű gyakorlatot kell választani művelési áganként.
  • A vállalásokat a gazdaság teljes területén be kell tartani az év során.
  • Amennyiben szántó, gyep és ültetvény hasznosítás is megtalálható a gazdaságban – és nem felel meg a terület a mentesülés kritériumának – úgy mindegyik hasznosítási ágban vállalásokat kell tenni ahhoz, hogy részesüljön a gazdálkodó az AÖP támogatásból.
  • Mentesülő terület a gazdaságban: összesen 5ha alatti szántó, összesen 5ha alatti nem NATURA2000 gyepterületek, 1ha-t el nem érő ültetvény. (Nem kötelező vállalást tenni, viszont AÖP kifizetés sem jár ezen területekre. Igény esetén tehető rá vállalás és igényelhető AÖP kifizetés)
  • kötelező a gazdálkodási napló vezetése és elektronikus beküldése

Jelen összefoglaló csupán tájékoztató jellegű. A támogatási rendszer jogszabályi háttere a magyarországi KAP Stratégiai terv elfogadását követően kerül kidolgozásra, aminek végleges állapotáról tájékoztatjuk Partnereinket. Az Agrár-ökológiai Program választható gyakorlatairól egy következő cikkben informálódhat. További kérdéssel forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK