Keresés
Close this search box.

Változás a szántóföldi vetésváltás általános szabályaiban!

Változás a szántóföldi vetésváltás általános szabályaiban Consultagro

Változás a szántóföldi vetésváltás általános szabályaiban!

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-ban induló ciklusában az eddig megszokottól eltérő támogatási rendszerrel találkozhatnak majd az agrárium szereplői. A Magyarország által kidolgozott KAP Stratégiai Terv jóváhagyása még nem történt meg, de az Európai Bizottság által már informálisan jóváhagyásra került a szántóföldi vetésváltás szabályrendszere. A 2022. évi őszi vetéseket már az előzetesen jóváhagyott vetésváltásra vonatkozó szabályrendszer szerint kell megtervezni, elvégezni. A vetésváltás általános szabályait korábban az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet szabályozta. Az eddigi szabályozáshoz képest az alábbi változtatások kerültek elfogadásra:

  1. A vetésváltást minden évben, minden szántóföldi területen meg kell valósítani. Kedvezmény: a megelőző évhez képest elegendő a gazdaság szántóterületének legalább 33%-án más növénykultúrát termeszteni.
  2. 3 év alatt minden területen meg kell, hogy történjen a vetésváltás! Azaz a 3. év végére minden szántóföldi táblán legalább egyszer az előzőtől eltérő növénykultúrát kell termeszteni.
  3. Vetésváltás során bázisévnek a 2022. gazdálkodási év tekintendő.
  4. Önmaga után továbbra sem termeszthető: burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye!
  5. A másodvetés is vetésváltásnak minősül, amennyiben az előveteménytől és utóveteménytől eltérő növényfaj kerül köztesnövényként elvetésre.
  6. Hibridkukorica vetőmagelőállítás esetén 4 évig termeszthető önmaga után ugyanazon a területen! A termesztést gondosan tervezett agrotechnika, megfelelő izolációs távolság mellett kell megvalósítani!

Mentesül a vetésváltás szabályai alól:

  1. 10 hektár alatti szántóterülettel rendelkező gazdálkodók;
  2. azon gazdaság, amely szántóföldi területének több, mint 75%-át gyep, parlagon hagyott területként vagy egynyári takarmánynövény, avagy hüvelyes termesztésére használja, vagy ezek kombinációjában;
  3. azon gazdaság, melynek támogatható mezőgazdasági területének több mint 75%-a állandó gyepterület, vagy a növénytermesztési ciklus jelentős részében vízzel elárasztott növények termesztésével hasznosítja területeit;
  4. évelő szántóföldi kultúrák;
  5. parlagon hagyott terület.

Fontos kiemelni, hogy 2023-tól a zöldítés keretében alkalmazott terménydiverzifikációs előírásokat nem kell minden támogatást igénylőnek betartania. Ezek alkalmazására a továbbiakban az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretén belül lesz lehetőség, magasabb támogatási összeg elérése mellett. Az Agro-ökológiai Program részletszabályai még nem kerültek kidolgozásra. További információért forduljon hozzánk bizalommal!

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK