Keresés
Close this search box.

Kaszálás NATURA 2000 gyepterületen?

Kaszálás NATURA 2000 gyepterületen Consultagro

Kaszálás NATURA 2000 gyepterületen?

Természetvédelmi gyepterületek (NATURA2000 hálózat) használatát a 269/2007. (X.18.) Korm. rend. szabályozza. A NATURA2000 gyepterületek hasznosításához szükséges az illetékes nemzeti park igazgatóságának írásos engedélye. A munkaműveletek elvégzését a hatósági engedélyben meghatározott feltételek (kaszálás módja, kaszálás időintervalluma) teljesülése mellett végezheti el a gazdálkodó. A kormányhivatal által kiadott hatósági engedély érvényessége 5 év. Ennek lejártát követően meghosszabbítani szükséges az érvényességet, hogy a gazdálkodó továbbra is jogosult legyen a gyepterületek művelésére, kiegészítő támogatás igénybevételére.

Kaszálással történő hasznosítás esetén a kaszálás nem kezdhető meg a hatósági engedélyben foglalt időpontot megelőzően. Továbbá a gazdálkodó köteles minden kaszálás helyét és tervezett időpontját a munkálatok megkezdése előtt legalább 5 munkanappal megküldeni a Kaszálás bejelentőlapon az illetékes nemzeti park igazgatósága részére.

A NATURA 2000 terület kaszálásával kapcsolatos általános tudnivalók:

  • A gyepterület 5-10%-át kaszálásonként változó helyen kaszálatlanul kell hagyni,
  • Madárbarát kaszálásmód alkalmazása: a kaszálást vadriasztó lánccal kell végezni; a tábla közepéről vagy a táblaszél mellől kell kezdeni, zárványterület kialakítása nélkül,
  • A kaszálékot a kaszálást követő 30 napon belül le kell hordani a tábláról!

További információért forduljon hozzánk bizalommal!

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK