Keresés
Close this search box.

Mi a teendő aszálykár esetén?

Mi a teendő aszálykár esetén Consultagro

Mi a teendő aszálykár esetén?

Az idei évben a szokottnál is kevesebb csapadék érkezett hazánk területére. A terméskiesésből fakadó károk mérséklésére lehetősége van a gazdálkodóknak a 2011. évi CLXVIII. törvény alapján a mezőgazdasági kárenyhítő alapból kárenyhítő juttatás igénybevételére. A kárenyhítő juttatás kifizetéshez az alábbi feltételeknek együttesen kell teljesülnie aszálykár esetén:

  1. Kárbejelentés megtétele: Az aszálykár tényét be kell jelenteni az agrárkár-megállapítási szerv részére a kár észlelésétől számított 15 napon belül! Tárgyév szeptember 30. után aszálykár bejelentésére nincs lehetőség! A kultúrnövény betakarítását – hatósági szemle lefolytatása miatt – a kárbejelentéstől számított 15. nap után lehet megkezdeni! A kárbejelentést a kormányhivatal legalább 30%-os vélt hozamcsökkenés esetén fogadja el.
  2. Kárenyhítési hozzájárulás megfizetése: Az Államkincstár a kárenyhítési hozzájárulás megfizetéséről szóló határozatot minden ügyfél részére megküldi július 15-ig ügyfélkapus tárhelyére. A kárenyhítési hozzájárulás összegét megfizetni átutalással lehetséges oly módon, hogy a szeptember 15-éig jóváírásra kerüljön a megadott folyószámlán. Amennyiben szeptember 15-éig nem kerül jóváírásra az Államkincstár folyószámláján a kárenyhítési hozzájárulás összege, úgy nem válik jogosulttá a gazdálkodó a kárenyhítő juttatásra!
  3. Kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtása: November 1. és 30. között kell benyújtani az agrárkár-megállapító szerv részére elektronikus úton a tárgyévi kárenyhítési juttatási iránti kérelmet. A kérelem benyújtása azon területek vonatkozásában tehető meg, amelyeket a kormányhivatal a hatósági szemle során jóváhagyott. A kárenyhítési kérelemben a károsult és a kármentes területek hozamadatait kell megadni.
  4. Aszályhelyzet kihirdetése: Aszálykár után kárenyhítő juttatás csak abban az esetben fizethető ki a gazdálkodó részére, amennyiben az agrárminiszter legkésőbb tárgyév október 31-ig közleményt ad ki az aszály tényéről. Az aszály fogalma a 2011. évi CLXVIII. törvény 2§-a szerint:
    • „aszály: az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában harminc egymást követő napon belül a) a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el, vagy b) a lehullott csapadék összes mennyisége a huszonöt millimétert nem éri el és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon meghaladja a 31 °C-ot”

Amennyiben vélhetően eléri a várható terméskiesés mértéke a korábbi évek átlagtermésének 30%-át, úgy érdemes megtenni az érintett területekre a kárbejelentést. A kárbejelentés megtételével és a további kötelezettségek teljesítésével jogosulttá válhat a gazdálkodó a kárenyhítő juttatásra, amivel a hozamkiesés egy része kompenzálható. További kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal! 

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK