Keresés
Close this search box.

FONTOS szem előtt tartani – Mezőgazdasági kárbejelentési határidők!

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-l4lvsrmo’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszer (MKR) kárbejelentés határidők

Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszer (MKR) kárbejelentés határidőkAmennyiben a növénykultúrát mezőgazdasági káresemény éri, abban az esetben a jogszabályi feltételek teljesülése esetén a termelőnek lehetősége van kárenyhítési igény benyújtására. A kárenyhítési kérelem benyújtásának feltételei:

kárenyhítési hozzájárulás határidőben történő megfizetése (2022. szeptember 15-ig)
kárbejelentés határidőben történő megtétele
kárenyhítő kérelem benyújtása (november 1-30.)

A kárenyhítő juttatás igénybevételéhez elengedhetetlen a mezőgazdasági káresemények meghatározott határidőben történő bejelentése. Az egyes káresemények megtörténtét az alábbi határidőn belül szükséges az Államkincstár részére bejelenteni:

A kár bekövetkezését követő 15 napon belül:
tavaszi fagy
felhőszakadáskár
viharkár
jégeső
őszi fagy

A kár észlelését követő 15 napon belül:
téli fagy
belvíz
aszály
mezőgazdasági árvíz

Bizonyos káresemények esetében jogszabályi előírás határozza meg a bejelentési időszakot -viszont a 15 napos szabályra itt is tekintettel kell lenni – az alábbiak szerint:
téli fagy: április 15-ig
tavaszi fagy: tárgyév május 31-ig
aszály: tárgyév április 1. és szeptember 30. között

A fenti határidők jogvesztőek, így a bejelentés elmulasztása esetén nem válik a gazdálkodó jogosulttá a kárenyhítési kifizetésre!
[/av_textblock]

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK