Keresés
Close this search box.

Területalapú – fontos tudnivalók! Elmulasztása súlyos szankciót eredményezhet!

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-l1wpx9gd’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Egységes kérelem összegző

Összeállítottuk a legfontosabb tudnivalókat az Egységes Területalapú támogatás benyújtásáról.

 • Minimálisan támogatható terület: tábla szinten: 0,25 ha
 • Minimális támogatható terület kérelem szinten: 1 ha
 • Jogcímenként a minimálisan támogatható terület nagyság eltérő
  • pl. AKG/ÖKO jogcím min. 1 ha
  • NATURA 2000 jogcím min. 1 ha
  • Termeléshez kötött zöldségnövény tám. 0,3 ha
  • stb.

A „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot”, a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” továbbá a „Zöldítés támogatás” feltételrendszerének megfelelően szükséges a vetésszerkezet kialakításakor az alábbiakat figyelembe venni a szántóföldi növénykultúrák megválasztásakor.

 • 0-9,99 ha: min. 1 növénykultúra
 • 10,00-29,99 ha: 2 növénykultúra
 • 30 ha- tól: 3 növénykultúra választása szükséges

Egységes Területalapú támogatás benyújtásaTovábbá szükséges figyelni arra is, hogy a legnagyobb vetésterületű növény maximum a szántó terület 75%-át foglalhatja el, továbbá a két a legnagyobb vetésterületű növény a szántó terület maximum 95%-át boríthatja.

Az EFA kötelezettség vállalás alapját is fontos szem előtt tartani. EFA területet 15 ha területnagyság felett szükséges kijelölni a szántóföldi növénytermesztés teljes területének 5%-án. Itt arra is figyeljünk, hogy amennyiben ökológiai másodvetést választunk az EFA célterületünknek, úgy 0,3-es szorzóval kell kalkulálnunk, azaz 1 ha ökológiai másodvetés csak 0,3 ha nagyságnak fog megfelelni, míg szálaspillangós növény választása esetén (pl. lucerna); vagy szemesfehérjenövény (borsó) 1 ha=1 ha nagyságú területnek fog megfelelni.
Az idei évben új, átmeneti EFA elemként jelent meg a diverzifikációs parlag hasznosítás. Ez annyit jelent, hogy a parlagon hagyni kívánt területen termelést folytathat ezévben gazdálkodó, csak az Egységes kérelemben szükséges diverzifikációs parlagként jelölni a táblát a megfelelő helyen. A diverzifikációs parlagként megjelölt területen engedélyezett a növényvédőszer felhasználás is 2022-ben.

AKG és ÖKO jogcímek esetén is nagy figyelmet szükséges fordítani az igényelt területekre. Amennyiben a 2022. évi Egységes kérelemben nem nyújtanak be igénylést egy teljes tematikus előíráscsoportra, akkor az a teljes tematikus előíráscsoport kizárását vonja maga után, ami a termelő 3 évi kifizetési kérelmének elutasításával jár.

Fontos, hogy a különböző termeléshez kötött kiegészítő támogatások esetén is figyeljünk az elvárt vetőmag mennyiségre és a számla megőrzésére is pl.: szálasfehérjenövény kiegészítő támogatás igénybe vételéhez min.15 kg/ha lucerna vetőmagra van szükség és az azt alátámasztó számlára is”

Forrás: 8/2015 FM rendelet; 9/2015 FM rendelet; 10/2015 FM rendelet; 4/2004 FVM rendelet; 50/2008 FVM rendelet;
[/av_textblock]

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK