Keresés
Close this search box.

Talajmintavételi kisokos

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-l0uqaezo’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Talajmintavételi kisokos

Talajmintavételi kisokosEzen útmutatóban szeretnénk partnereink számára összefoglalni a talajmintavételezés szabályait. Egyrészt korunk támogatási feltétel rendszerének, másrészt az inputanyag árak magas bekerülési költsége miatt elengedhetetlen termőterületeink tápanyag-ellátottságának pontos ismerete. Talajaink vizsgálatával feltárul azok tápanyag-tartalma, mely révén optimalizálhatjuk a műtrágya-felhasználást, megismerhetjük, hogy melyek az erősebb, melyek a gyengébb minőségű területek, ami által jobban kiaknázhatjuk a termőpotenciált. Alapvetően a támogatási környezetnek is köszönhetően a tápanyag-kijuttatást talajvizsgálatra alapozott tápanyag-gazdálkodási tervek szerint szükséges elvégezni.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden gazdálkodó számára a talajának ismerete rendkívül nagy előnyt jelent, az okszerű gazdálkodás egyik alapeleme a megfelelően elvégzett talajvizsgálat, mely alapján tápanyag gazdálkodási terv készül. Mint említettük, minden gazdálkodó számára ajánlott, de a VP AKG és VP ÖKO célprogramokban részt vevő termelők számára kötelező 5 éven belüli folyamatos talajvizsgálattal rendelkezni és évente tápanyag-gazdálkodási terveket elkészíteni!

Azon gazdálkodók, akik jelenleg nem rendelkeznek talajvizsgálattal, az egységes kérelem beadásának utolsó napjáig (május 15.) szükséges megvenni és a talajlaborba juttatni a mintákat.

A következő gazdálkodási évre vonatkozó talajvizsgálatra alapozott tápanyag gazdálkodási terv elkészítésének határideje minden évben szeptember 30.! Amennyiben az adott területen a kultúrnövény ezen időpontig nem kerül betakarításra, úgy a betakarítást követő 30 napon belül szükséges ezt elvégezni. Kivételt képez ez alól a 2022. évre vonatkozó tápanyag-gazdálkodási tervek elkészítésének határideje, amely a 2022. évben május 15.!

A minél pontosabb tápanyag-gazdálkodási tervek elkészítéséhez elengedhetetlen a jól kivitelezett talajmintavétel, melynek alapelveit alább összegezzük:

Mintavétel egysége:

 • Egy minta legfeljebb 5 hektárnyi területet fedhet le. Amennyiben művelt táblánk meghaladja az 5 hektárt, akkor minden megkezdett 5 hektár mértékű területről szükséges további egy talajmintát készíteni.
 • Amennyiben több helyrajzi számból álló egybefüggő területtel rendelkezünk és homogén művelési módot valósítunk meg a területen, akkor azt 5 hektáros határig kezelhetjük egy mintázott területként.

Átlagminta kialakítása:

 • Az 5 hektáros területekről vett átlagmintát legalább 20 helyről, cikk-cakk vonalban, azonos talajmélységből szükséges megvenni. Ügyeljünk arra, hogy az egyes helyekről vett minták tömege megegyező nagyságú legyen.
 • Az egy mintázandó területből (max. 5ha) megvett legalább 20 részmintát elegyítjük majd ezen keverékből 1-1,5 kg tömegű átlagmintát kell megküldeni a talajlaborba.
 • Mintavételi talajmélység:
  • szántóföldi kultúrák: 0-30cm-es mélység
  • rét-legelő: 2-20cm
  • állókultúrák:
   • gyümölcs ültetvények: 0-30cm , 30-60cm ;
   • bogyósok: 0-20cm ,20-40cm,
   • szőlő: 0-30cm, 30-60cm

Mintavétel időpontja:

 • A mintavételezés optimális időpontja betakarítás utáni és az első trágyázás közötti időszak.
 • Amennyiben betakarítást megelőzően, még lábon álló kultúrában szükséges elvégezni a talajmintavételezést, akkor az utolsó műtrágyázástól számított 100 nap elteltével, illetve szerves trágya kijuttatás esetén 6 hónap elteltével vehetjük meg leghamarabb a talajmintákat anélkül, hogy a műtrágyázás befolyásolná a talajvizsgálat eredményét.

Tilos talajmintát venni az alábbi területekről:

 • szántóföldi kultúrák esetén a táblaszél 20 m-es sávjában, forgókban, szalmakazlak helyén, műtrágya és szervestrágya depók helyén, állatok delelő helyén.

[/av_textblock]

[av_button label=’Kapcsolat’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ link=’page,63′ link_target=” size=’large’ position=’left’ label_display=” title_attr=” color_options=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ btn_color_bg=’theme-color’ btn_custom_bg=’#444444′ btn_color_bg_hover=’theme-color-highlight’ btn_custom_bg_hover=’#444444′ btn_color_font=’theme-color’ btn_custom_font=’#ffffff’ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-2pkjso’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK