Keresés
Close this search box.

VP AKG 2022 – Gyakran ismételt kérdések

ConsultAgro agrár tanácsadás pályázatírás

VP AKG 2022 – Gyakran ismételt kérdések

  1. Mettől meddig tart a kötelezettség vállalási időszak?

A kötelezettség vállalási időszak 2022. január 1. és 2024. december 31. között áll fenn.

  1. Milyen időszakra kell jogszerű földhasználattal rendelkeznem?

A kötelezettségvállalási időszak minden napján jogszerű földhasználattal kell rendelkezni, vagyis 2022. január 1. és 2024. december 31. között minden naptári napra.

  1. Milyen esetekben vagyok jogszerű földhasználó?

A jogszerű földhasználatot a 2007. évi XVII. törvény 44. § (4)–(7) bekezdése szabályozza.

  1. Mi a teendő, ha a kötelezettség vállalási időszak alatt megszűnik a földhasználatom?

Amennyiben a támogatást igénylőnek megszűnik egyes területeken a földhasználata, akkor a már kiutalásra került támogatási összegre az érintett területek vonatkozásában visszafizetési kötelezettsége van a támogatást igénylőnek. Ez alól kivételt képez az osztatlan közös tulajdon megszüntetése során megszűnő földhasználat, illetve az NFK, MNV, NPI és magánszeméllyel megkötött szerződések lejárata. Ezen esetekben lehetőség van vis maioros kötelezettség visszavonásra, amely során a már kifizetésre került támogatási összegre vonatkozóan nem áll fenn visszafizetési kötelezettségnek. A vis maioros visszavonás tényét tárgyév január 1. és 15. között kell bejelenteni az Államkincstár felületén és a poligont is módosítani szükséges a fennmaradó állapot szerint.

  1. Milyen feladataim vannak a pályázat benyújtása előtt?

A pályázat benyújtását megelőzően szükséges földmérő segítségével felméretni az AKG pályázatba bevinni kívánt földterületeket. Amennyiben korábbi AKG pályázat végett már felmérésre kerültek a területek és azokban változás nem történt, akkor nem kell újra elvégezni a mérést, egyéb esetekben szükséges újra elvégezni. Ugyanakkor minden esetben szükséges aktualizálni a már meglévő területmérési jegyzőkönyveket.

  1. A VP AKG programban elszámolásra kerülő szálas pillangós takarmány növény elszámoltatható-e nitrogénmegkötő EFA területként is?

Igen, elszámolható EFA területként és AKG kötelezettség vállalásként is.

  1. A VP AKG programban alkalmazott zöldtrágya elszámolható-e a zöldítésben ökológiai célterületként?

Nem. Az AKG programban vállalt zöldtrágyázás nem számoltatható el a zöldítési támogatásban ökológiai célterületként.

  1. Amennyiben nem választom a „Kizárólag ellenőrzött (fémzárolt) szaporítóanyag felhasználása szakmailag elvárható mennyiségben adott területegységre vetítve.” választható előírást, abban az esetben is köteles vagyok minősített, fémzárolt vetőmagot alkalmazni?

Igen, bizonyos növényfajok (búza, napraforgó, repce, hibrid kukorica) termesztése esetén akkor is előírás a fémzárolt vetőmag alkalmazása, amennyiben nem választjuk a kizárólag fémzárolt vetőmag alkalmazása előírást. Búza, napraforgó, repce, hibrid kukorica esetén 1 évnél nem régebbi, egyéb kultúrák esetén 2 évnél nem régebbi számlával szükséges igazolni a vetőmag származását.

  1. Gyep földhasználati kategóriára nyújthatok-e be AKG támogatási kérelmet, amennyiben nem rendelkezem állatállománnyal?

Nem, gyep földhasználati kategóriára AKG támogatási kérelmet csak akkor lehet benyújtani, amennyiben a támogatást igénylő rendelkezik legalább 0,2 állategység/hektár saját, legeltethető állatállománnyal a kötelezettségvállalási időszak minden egyes napján.

  1. Milyen állatfajokat jelöl a legeltethető állatállomány kifejezés?

Legeltethető állatnak minősülnek az alábbi fajok: szarvasmarhafélék, juh, kecske, lófélék;

  1. Natura 2000 gyepterületeken AKG támogatás mellett igényelhető-e NATURA 2000 támogatás is?

Natura 2000 támogatás nem kerül kifizetésre az AKG támogatáson felül Natura 2000 gyepterületeken.

A tájékoztatás nem teljes körű, részletekért keressen minket bizalommal!

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK