Keresés
Close this search box.

A támogatás elvesztésével járhat az alábbi határidők elmulasztása!

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-ktl8zrmo’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Ökológiai másodvetés határideje

[/av_textblock]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-ktl97vco’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Ökológiai másodvetés határidejeA támogatás elvesztésével járhat az alábbi határidők elmulasztása!

Mint ismeretes a zöldítési támogatás egyik kötelező eleme, hogy 15 hektár területnagyság feletti gazdaságok esetében a szántóterületek 5%-án ún. ökológiai célterület lehatárolása kötelező. Ökológiai célterületként jelenik meg többek között a pihentetett terület, pillangós növényekkel vetett terület (pl: szója, lucerna) és ökológiai másodvetés. Az ökológiai másodvetésre vonatkozó előírások aktualitása most kiemelt jelentőségű!

Az ökológiai másodvetés elvetésére október 1-jéig van lehetőség. Az ökológiai másodvetés fő jellegzetessége, hogy legalább két növényfajból álló keveréket kell elvetni, mely jogszabály által szintén szabályozott. A vetést követő 15 napon belül kötelező bejelenteni a vetés tényét elektronikus úton az Államkincstár részére. A bejelentés során meg kell adni:

  • a főnövény betakarítási időpontját,
  • – a vetés helyét,
  • az elvetésre került növényfajokat,
  • területnagyságot és
  • az ökológiai másodvetés tényleges idejét

Fontos, hogy amennyiben nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik a bejelentés, abban az esetben az Államkincstár az ellenőrzés során elutasíthatja az ökológiai célterület lehatárolásunkat és ez a támogatási összeg csökkentését vonja maga után! A szankció mértéke a meg nem felelés súlyával arányosan nő!

A vetés melletti másik fontos határidő a másodvetésünk beforgatásával kapcsolatos. Az ökológiai másodvetés beforgatása a vetéstől számított 60. napot követően kezdhető meg. A beforgatás tényét szintén elektronikus úton, a munkálatok elvégzését követő 15 napon belül kell bejelenteni az Államkincstár felületén keresztül. Amennyiben korábban történik meg a másodvetés beforgatása, abban az esetben szintén a zöldítési támogatás csökkentésére kerül sor!

szerző: Matos Rita
Szaktanácsadó
consultagro.hu

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az alábbi gombra kattintva!
[/av_textblock]

[av_button label=’Kapcsolat’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ link=’page,63′ link_target=” size=’large’ position=’left’ label_display=” title_attr=” color_options=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ btn_color_bg=’theme-color’ btn_custom_bg=’#444444′ btn_color_bg_hover=’theme-color-highlight’ btn_custom_bg_hover=’#444444′ btn_color_font=’theme-color’ btn_custom_font=’#ffffff’ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-2vgauv’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK