Keresés
Close this search box.

Németország Európa burgonya nagyhatalma

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-ksxhsvy8′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Németország Európa burgonya nagyhatalma

[/av_textblock]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-ksxhx44p’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Németország Európa burgonya nagyhatalmaEurópában egyértelműen Németország számít a burgonya otthonának.

A tavalyi esztendőben összesen 55,3 millió tonna burgonyát takarítottak be az Európai Unió területén. Ennek körülbelül egyötödét Németországban termelték, őket Lengyelország, Franciaország és Hollandia követi a rangsorban. Magyarország európai tekintetben az átlagosnak mondható országok közé tartozik, az uniós burgonyatermesztés 0-5 százalék közötti kategóriájában helyezkedünk el a szomszédos EU-tagállamokkal együtt.

Németországban egyébként annak ellenére már egy ideje csökken a burgonya teljes termőterülete, hogy messze ők vezetik az uniós rangsort. Az elmúlt 20 évben majdnem a felére csökkent a burgonyával bevetett terület az országban. Az adatok szerint a betakarított mennyiség 25 százalékkal mérséklődött ezen időszak alatt. Lengyelországban és Romániában különösen még ennél is nagyobb mértékű a csökkenés, Belgiumban, Franciaországban és Dániában az elmúlt évtizedben mindeközben növekedett a termelés.

Németországhoz tartozik az Európai Unió burgonyabetakarításának több mint 21 százaléka – derült ki a katapultmaps Instagram-oldal által készített infografikából. A második legnagyobb arányt képviselő kategóriába, a 16 és 20 százalék közötti sávba Lengyelország tartozik. A harmadik legjelentősebb sáv a 11 és 15 százalék közötti, ahol két ország, Franciaország és Hollandia szerepel. A következő öt százalékos tartomány a 6 és 10 százalék közötti, ide csak egyetlen ország, Belgium sorolható a rendelkezése álló adatok alapján.

Magyarország számos más országgal együtt a 0 és 5 százalék közötti sávba tartozik. Az öt százalékhoz egyébként Dánia és Románia van nagyon közel, majd Spanyolország, Ausztria, Svédország és Csehország következik. A mezőny második felében Finnország, Portugália, Írország, Görögország és Litvánia termelt több burgonyát, mint Magyarország. A mi termelésünk az uniós szint egy százalékát sem éri el. A rangsorban utánunk Horvátország, Lettország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország és Ciprus található az érdemi mennyiséget felmutató országok rangsorában.

Forrás:
https://agroforum.hu/agrarhirek/novenytermesztes/europaban-egyertelmuen-nemetorszag-szamit-a-burgonya-otthonanak/

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az alábbi gombra kattintva!
[/av_textblock]

[av_button label=’Kapcsolat’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ link=’page,63′ link_target=” size=’large’ position=’left’ label_display=” title_attr=” color_options=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ btn_color_bg=’theme-color’ btn_custom_bg=’#444444′ btn_color_bg_hover=’theme-color-highlight’ btn_custom_bg_hover=’#444444′ btn_color_font=’theme-color’ btn_custom_font=’#ffffff’ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-a67j4′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK