Keresés
Close this search box.

Ökológiai másodvetés avagy mi is az a zöldítés?

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-krw15brt’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Ökológiai másodvetés avagy mi is az a zöldítés?

[/av_textblock]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-krw16eil’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Ökológiai másodvetésÖkológiai másodvetés kérdésköre igencsak aktuálisnak mondható.

Ez miért kell?

A közismert terület alapú támogatás elválaszthatatlan részét képezi 2015. óta a zöldítés. A zöldítési támogatás egyik előírása az ökológiai célterület kijelölése és annak teljesítése. Az előírással a környezeti fenntarthatóságot kívánják elősegíteni és a biodiverzitás megőrzését a Közös Agrárpolitika szabályozási keretei között.

Ha nem figyelünk az ökológiai célterület kijelölésére, bizony könnyen megeshet, hogy az igényelhető támogatási összeg csupán felét kapja a gazda.

Milyen növényt vethetek?

  • Fehérjenövények pl.: Szója; Borsó, stb.
  • Szálaspillangósok pl: Lucerna stb.
  • Ökológiai másodvetés, amelyet legalább 2 növényfaj keveréke alkot.

A figyelembe vehető növények listáját a 10/2015. FM. rendelet megfelelő melléklete határozza meg.

Ha ügyesek vagyunk akkor több támogatásra is jogosultak lehetünk, hiszen például a szójára, lucernára igényelhető (jogszabályban előírt mennyiségben vetett mennyiséggel) termeléshez kötött támogatás.

Miért kell megőriznem a számlát?

A vetett növény számláját fontos megőrizni, hiszen mind amellett, hogy a Kincstár felé a vetés és beforgatás dátumok bejelentésre kerültek, ezzel bizonyítható, egy későbbi esetleges ellenőrzés során, hogy a minősített, csávázatlan vetőmag is rendelkezésre állt hozzá.

Ökológiai másodvetés: mikor vethetem, mikor tartsam fenn? Be kell jelenteni?

A vetést és a beforgatást is be kell jelenteni a Magyar Államkincstár felé. A vetést, valamint a beforgatást követően erre 15 nap áll rendelkezésre.

A vetést október 1-jéig kell megvalósítani és nagyon fontos, hogy a növénynek minimum 60 napot, a kijelölt területen kell lennie, azaz csak a 61. napon forgatható le a növénykultúra!

A bejelentés elmulasztása, nem megfelelő adminisztrálása szankciót von maga után!

Mekkora területet vessek?

A területalapú támogatás részét képezi az ökológiai célterület kijelölése.

Ökológiai célterületet (EFA) szükséges kijelölni, amennyiben a szántóterület 15 hektárt meghaladja. Az előírás szerint az összes szántóterület 5%-ának megfelelő terület nagyságot kell ökológiai célterületként kijelölnünk.

Erre alkalmasak akár a nitrogénmegkötő növények! (Pl fehérjenövények: szója, szegletes lednek stb.; szálaspillangósok: lucerna, bíborhere, stb; zöldítő keverék vetése )

Nagyon fontos, hogy az ökológiai másodvetésként elvetett területek esetében 0,3-as szorzót kell alkalmazni. Mit jelent ez a gyakorlatban? Pl: 1 ha területű elvetett ökológiai másodvetés a zöldítési támogatás előírásai szerint csak 0,3ha-nak számolható el. Szemben a pillangósokkal elvetett területen, ahol 1ha pillangós kultúrával elvetett terület 1ha-nak számít a zöldítési kötelezettség teljesítésében is.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az alábbi gombra kattintva!
[/av_textblock]

[av_button label=’Kapcsolat’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ link=’page,63′ link_target=” size=’large’ position=’left’ label_display=” title_attr=” color_options=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ btn_color_bg=’theme-color’ btn_custom_bg=’#444444′ btn_color_bg_hover=’theme-color-highlight’ btn_custom_bg_hover=’#444444′ btn_color_font=’theme-color’ btn_custom_font=’#ffffff’ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK