Keresés
Close this search box.

Kötelező talajborítottság megőrzése

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-krl1dfwl’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Kötelező talajborítottság megőrzése

[/av_textblock]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-krl1fbq9′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Kötelező talajborítottság megőrzéseA nyári betakarítási munkálatok végével aktuális kérdéssé válik a nyári tarlóápolás fontossága. Elengedhetetlen termőföldjeink kultur állapotban tartása a betakarítást követő és az azt követő vetés közötti időszakban. A terület gyommentesen tartása mellett fontos figyelembe vennünk talajaink vízháztartását is, hiszen ezzel alapozhatjuk meg a következő kultúra kelési körülményeit, kezdeti fejlődését. Az egyre erősödő aszályos nyár és ősz következtében elengedhetetlen a megfelelő talajtakarás fenntartása, mellyel csökkenthetjük a talaj vízkészletének kipárolgását. Az okszerű tarlóápolási munkálatokkal összhangban került kialakításra a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotban (HMKÁ) a minimális talajborításra vonatkozó előírás. A kölcsönös megfeleltetés előírásait szabályozó 50/2008. (IV. 24.) FVM rendeletben került lehatárolásra a főnövény betakarítását követő minimális talajborítás fenntartása.

A gazdálkodóknak három módja nyílik a talajborítás fenntartására:

  • másodvetésű növény termesztése
  • őszi kultúra vetése
  • tarló tárgyév szeptember 30-ig történő megőrzése. Esetlegesen sekély tarlóhántás, középmély vagy mélylazítás végezhető a tarló gyommentesen tartásának figyelembe vételével, kivéve a nitrátérzékeny területeken termesztett tavaszi vetésű kultúrák esetében, ahol a szintvonalakkal párhuzamos talajelőkészítő munkák elvégzése szeptember 1-től megengedett.

A nyári tarlóápolási feladatokkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy tilos a tarló, nád, növényi melléktermék és gyepek égetése.

Amennyiben a gazdálkodó területein meg nem felelést állapít meg a minimális talajborításra vonatkozó előírással kapcsolatban a Kincstár, abban az esetben első alkalommal 1-5%, ismétlődő szabályszegés esetén 15% szankcióvalis csökkenthető az adott évre megítélt támogatási összeg.

Forrás:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0800050.fvm

szerző: Matos Rita
Szaktanácsadó

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az alábbi gombra kattintva!
[/av_textblock]

[av_button label=’Kapcsolat’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ link=’page,63′ link_target=” size=’large’ position=’left’ label_display=” title_attr=” color_options=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ btn_color_bg=’theme-color’ btn_custom_bg=’#444444′ btn_color_bg_hover=’theme-color-highlight’ btn_custom_bg_hover=’#444444′ btn_color_font=’theme-color’ btn_custom_font=’#ffffff’ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-krl1fzgi’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK