Keresés
Close this search box.

Elindult az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetések (AKG) pályázati felhívás – KAP-RD19-1-24

Elindult az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetések (AKG) pályázati felhívás – KAP-RD19-1-24

A Nemzeti Irányító Hatóság új pályázati lehetőséget hirdetett meg az agrárszektor számára „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetések (AKG)” címmel, KAP-RD19-1-24 kódszámon. A pályázat célja a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása, és jelentős lépést jelent a környezetvédelmi célok elérése érdekében.

Kik pályázhatnak?

A pályázat lehetőséget biztosít minden jogosultsági kritériumnak megfelelő mezőgazdasági termelő számára. A részletes feltételek a pályázati felhívás második fejezetében találhatók, mely alapján azok a gazdálkodók nyújthatják be kérelmüket, akik elkötelezettek a környezetbarát gazdálkodás mellett.

Támogatható tevékenységek

A pályázat keretében olyan tevékenységek támogathatók, amelyek hozzájárulnak a környezetvédelmi célok eléréséhez. Ide tartozik a fenntartható növénytermesztés és gyepgazdálkodás, melyekkel a termelők csökkenthetik a környezeti terhelést és elősegíthetik a biodiverzitás növelését.

Benyújtási időszak

A támogatási kérelmek benyújtására 2024. november 15. és 2024. december 16. között van lehetőség. A termelőknek érdemes már most felkészülniük, hogy időben elvégezhessék a szükséges előkészületeket.

A támogatás formája és összege

Az AKG pályázat keretében vissza nem térítendő támogatás igényelhető, mely egységköltség alapú átalány formájában valósul meg. A támogatás összege az igényelt területek és tevékenységek függvényében kerül megállapításra, a pályázat 8.2 fejezetében foglaltak alapján.

A kötelezettségvállalás időtartama

A támogatás öt évre szóló kötelezettségvállalást jelent, amely 2025. január 1-jén kezdődik és 2029. december 31-én ér véget. Ez az időszak elegendő lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak, hogy fenntartható gazdálkodási gyakorlatokat alakítsanak ki és alkalmazzanak.

Támogatható területek

A támogatási műveletek megvalósítására az ország teljes területe rendelkezésre áll, horizontális tematikus előíráscsoportok (TECS) esetén. A zonális TECS-ek kizárólag a MePAR rendszerben lehatárolt területeken alkalmazhatók.

A pályázat pénzügyi háttere

A pályázat tervezett keretösszege 200 milliárd forint, amelyet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam közösen finanszíroz. Várhatóan mintegy 21.000 kedvezményezett részesülhet a támogatásban, így ez a program fontos szerepet játszhat a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok elterjedésében.

Célok és hatások

Az AKG pályázat több környezetvédelmi célkitűzés megvalósítását szolgálja, mint például a vidéki területek fenntartható fejlődése, a környezeti terhelés csökkentése, a biodiverzitás növelése, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése. A támogatási rendszer a mezőgazdasági termelők számára lehetőséget biztosít arra, hogy hosszú távon fenntartható földhasználati és termelési módszereket vezessenek be.

A részletes pályázati feltételek és egyéb fontos információkért keressenek bennünket bátran!

Forrás: kap.gov.hu

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK