Keresés
Close this search box.

Tartós vízhiány esetén öntözhetünk vízjogi engedély nélkül is.

Az Agrárminisztérium támogatta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezését, amelynek eredményeként a Belügyminisztérium 2024. május 24-től kihirdette a tartós vízhiányos időszakot az ország egész területén.

Ez az intézkedés lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy 30 napig vízjogi engedély nélkül használjanak vizet öntözésre, amihez csupán bejelentés szükséges.

A közelmúlt csapadékhiányos időjárása miatt a felszín közeli talajrétegek kritikusan szárazak lettek, így az öntözés elengedhetetlen a mezőgazdasági növénytermesztésben, hogy enyhítsük a szárazság káros hatásait. A gazdálkodók terheinek csökkentése érdekében a vízhiányos időszak alatt a vízhasználat után nem kell vízkészletjárulékot fizetni.

Az agrártárca felhívja a figyelmet, hogy rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 milliméter/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiség 100 hektárnál kisebb területre történő kijuttatása, legfeljebb egy hónapig. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot írásban kell bejelenteni a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (megyei katasztrófavédelmi igazgatóság), és csatolni kell a felszíni víz kezelőjének hozzájárulását is.

Az Agrárminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a hidrometeorológiai állapotokat és előrejelzéseket, mivel a kritikusan száraz talaj kedvezőtlen hatással van az őszi vetésű szántóföldi kultúrákra, csökkentve a terméshozamot, és a tavaszi vetésű kultúrák fejlődését is visszaveti, mivel ezek fokozottan kitettek az aszályos talajállapotnak.

Forrás: kormany.hu

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK