Keresés
Close this search box.

Fontos tudnivalók az alternáló kasza fotózásáról

Fontos tudnivalók az alternáló kasza fotózásáról Consultagro

A környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlat egyik alkalmazási módja lehet, az alternáló kaszák használat.  Az Agro-ökológiai programban (AÖP) egy választható 2 pontos gyakorlat gyepekre, a „Kizárólag alternáló kasza használata” melynek megvalósulását fénykép csatolásával kell igazolni. A cikk segítségére lesz, a feltöltési folyamat egyszerű kivitelezésében. 

Hol tudunk képeket készíteni az alternáló kaszáról?
A mobilGazda alkalmazáson belül, a Fényképkészítés saját felhasználásra menüpontban.

Feltételek:

    • A mobilGAZDA bejelentkezéshez, portál bejelentkezés szükséges.
      Amennyiben cégnek készítenének képet, a belépéshez külön GYIK-ot találnak.
    • A gazdálkodónak önállóan kell elkészítenie és csatolnia a fényképet.
    • Elegendő a gyakorlathoz földhasználati kategóriánként (Natura 2000 gyep és egyéb gyep) egyetlen fénykép elkészítése is, bármelyik vállalt tábla bármelyik kaszálásának bejelentéséhez.
    • Amíg nem készít el legalább egy fényképet, addig az egységes kérelem beadófelületen nem jelenik meg a „Kérelemhez csatolt fényképek” dosszié.
    • Figyelem! A Dokumentum fülre becsatolt, jpeg/png formátumú, nem a mobilGAZDA alkalmazással készített nem georeferált fényképek nem vehetők figyelembe az AÖP ügyintézése során!


Fényképkészítés és feltöltés folyamata:

    1. Belépés a mobilGazda alkalmazásba
    2. Válassza ki a „Fényképkészítés saját felhasználásra” funkciót.
    3. Nyomja meg a „+” gombot a fényképkészítés elindításához.
    4. Álljon az egyik területére, melyre AÖP keretében az alternáló kasza használata gyakorlatot vállalta, majd készítse el a fényképet az alternáló kaszáról úgy, hogy azon látszódjon a kaszálóeszköz és annak vágófelülete is. A kaszának nem kell épp kaszálnia, ilyen fénykép készítése nem elvárás! Akár kaszálás előtt vagy után is elkészíthető a fotó, de azon nem szükséges a teljes területnek látszódnia, csak az egyik tábla területén kell lennie az eszköznek. Nem szükséges az összes vállalt területen lefényképezni az alternáló kaszát, elegendő egyetlen táblán is.
    5. A fénykép elkészítése után szükséges egy ún. „irányvektor” elkészítése, hogy a fénykép georeferált lehessen: ehhez haladjon a fényképezendő objektum, tehát a kasza irányába, majd nyomja meg a tovább lépéshez a fejlécben található nyilat.
    6. Töltse ki a „Megjegyzés” mezőt, majd nyomja meg a fejlécben található pipát.
    7. Az elkészített fényképnél először nyomja meg az „Ellenőrzés”, majd a „Feltöltés” gombot.
    8. Ezután jelentkezzen be Ügyfélkapun keresztül
    9. Nyomja meg a „Beadás” gombot, mellyel a Kincstár szerverére feltölti így a képet. A fényképkészítés menete ezzel véget ér, de még szükséges csatolni a fotót az egységes kérelemhez a kaszálás bejelentésével együtt!A fénykép ezután elérhető lesz az egységes kérelem benyújtó felületén csatolható fényképként.
    10. A „Kérelemhez csatolt fényképek dossziéban” a „Fénykép kiválasztása” gombra kattintva megjelennek azok a fényképek, amelyek a mobilGAZDA alkalmazás „Fényképkészítés saját felhasználására” menüpontban lettek elkészítve. A felugró ablakban a fényképek megjelennek a készítés idejével és a hozzájuk tartozó megjegyzéssel ellátva. A „fényképezőgép” ikonra kattintva a fényképek megtekinthetők, a „Kiválaszt” checkbox-ot kipipálva választhatja ki, hogy hozzá kívánja adni a kérelemhez a fényképet további ügyintézés céljából. A továbblépés a „Fényképek hozzáadása a kérelemhez” gombot megnyomva lehetséges.
    11. Miután a kiválasztott fényképek hozzáadásra kerültek a kérelemhez, a Térképnézeten van lehetőség arra, hogy hozzárendeljük őket egyes táblákhoz. Egy fénykép csak egy táblához kapcsolható hozzá, de egy táblához több fénykép is hozzárendelhető. A Térképnézeten a „Fényképek” menüpontra kattintva jeleníthetjük meg a kérelembe felvett fényképeket. A „Kérelemhez csatolt fényképek” panelen az egyes sorokra kattintva a térképen automatikusan a fényképkészítés helyére ugrik a felület, megjelenítve a fényképkészítés során felvett irányvektorokat. A panelen látszódnak a felvett fényképek sorszámai (a sorszámozás automatikus), a készítés ideje, a fényképhez fűzött megjegyzés, az objektumhoz hozzárendelés vagy megszüntetés gomb, illetve a fényképek újra megtekinthetők a „fényképezőgép” ikonra kattintva. Ahhoz, hogy a fényképet a táblához kapcsolja, kattintson a „Hozzárendelés” gombra. Ha egy fényképet hozzárendelt egy táblához, de meggondolta magát, és inkább megszüntetné a kapcsolatot, kattintson a „Megszüntetés” gombra.
    12. Miután a kérelemhez csatolt fényképeket hozzárendelte az egyes táblákhoz/másodvetésekhez/agrotechnikákhoz, a „Kérelemhez csatolt fényképek” dossziéban lehetőség van hosszabb szöveges megjegyzést is megadni az egyes fényképekhez.

 

forrás: mvh.allamkincstar.gov.hu

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK