Keresés
Close this search box.

A szarvasgomba-termesztés 5 titka

A szarvasgomba-termesztés 5 titka

Ha valaki meghallja a szarvasgomba szót, valószínűleg egyből az jut eszébe, hogy méregdrága. Talán még azt is tudják, hogy kutyával keresik az erdőben. Na de arról, hogy termeszteni is lehet, már sokkal kevesebben hallottak! Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, különösen az aszályos időszak nehéz próbatétel elé állítja az erdei élőhelyeket. Ebben a helyzetben a mesterséges ültetvények szerepe felértékelődik. A nyári szarvasgomba faj vonatkozásában a hazai termőhelyi adottságok európai szinten kiemelkedők.

 

Nyári szarvasgomba
Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum)

 

A sikeres termesztéshez azonban be kell tartani néhány alapvető szabályt:

  1. Terület alkalmasságának vizsgálata: Első lépésként a domborzati viszonyokat és a kitettséget kell górcső alá venni. A nyári szarvasgomba mind síkvidéken, mind domb- és hegyvidéken előfordul. Utóbbi két esetben fontos azonban a terület fekvése, mivel a nyári szarvasgomba a hűvösebb hőmérsékleti tartományban érzi jól magát, ezért kerülendő a déli, a délkeleti és a délnyugati kitettség. Ezen túl a talajparamétereket is elemezni kell: a magas humusztartalmú, kötöttebb, jó vízgazdálkodású talajok az optimálisak számára. Ennek alapján a vályog-, agyagos vályog- és agyagtalajok a legalkalmasabbak a termesztéshez. További szempont a talaj kémhatása: a nyári szarvasgomba a semleges, enyhén lúgos talajokat részesíti előnyben, savanyú talajokon (5,8 pH alatt) már nem fordul elő. A szarvasgombák, olyan föld alatt termő gombák, amelyek gazdanövények nélkül életképtelenek. Fák, cserjék gyökérzetével egy közös szervet, ún. mikorrhizát képeznek. A termesztésben leggyakrabban tölgyekkel, mogyoró félékkel találkozunk, de hárs, gyertyán és akár fenyő félék is lehetnek szimbionta partnerek. A területi adottságokra tekintettel kell kiválasztani a gazdanövényeket.
  2. Telepítés: Ültetvény létesítéséhez „szűz” területet válasszunk: szántóföld, rét és gyümölcsös ideális. Erdő után legalább 5 évet pihentetni kell a földet, hogy a versenyhelyzetet előidéző, más mikorrhiza-képző gombák eltűnjenek. Ajánlott telepítési sűrűség: 1.000-1.500 db mikorrhizált csemete/ha. A sortávolság 3-5 m, a tőtávolság pedig 1,5-3 m között tetszőlegesen alakítható a rendelkezésre álló gépparkhoz is igazítva. A talajelőkészítés és a telepítés menete a gyümölcsültetvényeknél megszokott módon történik egy fontos kivétellel: itt a kelet-nyugati sorirány az előnyös az árnyékhatás növelése érdekében. Vadveszélyes helyeken a kerítés mellett erősen ajánlott a csemeték egyedi védelméről is gondoskodni.
  3. Mikorrhizált csemete minősége: A megfelelő terület kiválasztása mellett másik alappillére a sikeres termesztésnek a mikorrhizált csemeték minősége. Magyarországon a NÉBIH minősíti a szarvasgombával oltott csemetéket. Kizárólag a szigorú előírásoknak megfelelő tételek hozhatók mikorrhizált csemeteként forgalomba.
  4. Ápolás: Az első néhány évben tartsuk tisztán az ültetvényünket, hogy a csemeték megerősödjenek. Harmadik évtől hagyhatjuk elfüvesedni a területet és akkor már csak kaszálni kell. A lombkorona formázása, ill. mogyoró esetében a fattyúhajtások eltávolítása céljából metszésre is szükség lehet. A növényvédelem során körültekintően kell eljárni. Tölgyeknél számítani kell lisztharmat megjelenésére. Fő szabály, hogy kizárólag kontakt szert lehet alkalmazni ellene! Az ápolási munkák közül a legfontosabbat hagytam a végére: a vízpótlást. Öntözéssel kivédhetjük az aszályos időszak termést tizedelő hatását. A csepegtető öntözés kivételével bármely módszer megfelelő, leggyakrabban mikroszórófejes rendszerekkel találkozhatunk.
  5. Gyűjtés: A földalatti gombákat régen kocákkal, napjainkban betanított, nagy munkabírású kutyákkal keresik. Termőidőszakban érdemes hetente egyszer-kétszer átjárni az ültetvényt. Nyári szarvasgombából 80-100 kg között alakul az átlagtermés, de kedvező adottságú területeken ennek sokszorosa, akár 300 kg feletti termés is elérhető. Felvásárlási ára évjáratonként és szezonon belül is széles határok között mozog. Az első osztályú, érett gombáért a nyári időszakban általában 20-40 e Ft-ot kaphatunk kilogrammonként, ősszel ennek többszörösére is szert tehetünk. Az idei évben Európa-szerte drasztikusan visszaesett a gyűjtött mennyiség, így várhatóan rekord magasságokba szökik a nyári szarvasgomba ára.

Földalatti gombák gyűjtése

Az ültetvényes termesztés mellett létezik egy extenzívebb, erdészeti módszer is, melynek felfutásában megkérdőjelezhetetlen szerepe van az erdőtelepítés támogatására kiírt, VP5-8.1.1-16 kódszámú pályázatnak. A pályázat elsődleges célja az erdőtelepítés, de teljesen új elemként az erdei mellékhasznot biztosító szarvasgombák termesztésére is lehetőséget kínál. A pályázati konstrukció keretében hozzávetőleg 540 db NÉBIH által igazoltan mikorrhizált csemete telepítését térítik meg 100%-ban. A pályázati felhívás részletei a www.szechenyi2020.hu weboldalon megtalálhatók, illetve a ConsultAgro szakemberei is készséggel állnak rendelkezésükre.

Dr. Brandt Sára mikorrhizáló erdészeti csemetekert szakmai vezetője +36 30 822 6553 info@pannonszarvasgomba.hu

[/av_textblock]

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK