Keresés
Close this search box.

VP ÖKO 2022 – Gyakran ismételt kérdések

ConsultAgro agrár tanácsadás pályázatírás

VP ÖKO 2022 – Gyakran ismételt kérdések

  1. Mettől meddig tart a kötelezettség vállalási időszak?

A kötelezettség vállalási időszak 2022. január 1. és 2024. december 31. között áll fenn.

  1. Milyen időszakra kell jogszerű földhasználattal rendelkeznem?

A kötelezettségvállalási időszak minden napján jogszerű földhasználattal kell rendelkezni, vagyis 2022. január 1. és 2024. december 31. között minden naptári napra.

  1. Milyen esetekben vagyok jogszerű földhasználó?

A jogszerű földhasználatot a 2007. évi XVII. törvény 44. § (4)–(7) bekezdése szabályozza.

  1. Mi a teendő, ha a kötelezettség vállalási időszak alatt megszűnik a földhasználatom?

Amennyiben a támogatást igénylőnek megszűnik egyes területeken a földhasználata, akkor a már kiutalásra került támogatási összeget az érintett területek vonatkozásában visszafizetési kötelezettsége van a támogatást igénylőnek. Ez alól kivételt képez az osztatlan közös tulajdon megszüntetése során megszűnő földhasználat, illetve az NFK, MNV, NPI és magánszeméllyel megkötött szerződések lejárata. Ezen esetekben lehetőség van vis maioros kötelezettség visszavonásra, amely során a már kifizetésre került támogatási összegre vonatkozóan nem áll fenn visszafizetési kötelezettségnek. A vis maioros visszavonás tényét tárgyév január 1. és 15. között kell bejelenteni az Államkincstár felületén és a poligont is módosítani szükséges a fennmaradó állapot szerint.

  1. Milyen feladataim vannak a pályázat benyújtása előtt?

A pályázat benyújtását megelőzően szükséges földmérő segítségével felméretni az ÖKO pályázatba bevinni kívánt földterületeket. Amennyiben korábbi AKG pályázat végett már felmérésre kerültek a területek és azokban változás nem történt, akkor nem kell újra elvégezni a mérést, egyéb esetekben szükséges újra elvégezni. Ugyanakkor minden esetben szükséges aktualizálni a már meglévő területmérési jegyzőkönyveket. Továbbá az egyik hazai ökológiai tanúsító-ellenőrző szervezettel 2022.január 1-jén fennálló szerződéssel kell rendelkezni.

  1. Milyen feltételeknek kell megfelelni a VP ÖKO támogatás kapcsán?
  • Jogszerű földhasználattal kell rendelkezni 2022. január 1. és 2024. december 31. között.
  • január 1. és 2024. december 31. között valamelyik ökológiai ellenőrző-tanúsító szerv minősítési rendszerében részt kell venni.
  • Összesen legalább 1ha VP ÖKO támogatható területtel kell rendelkezni adott földhasználati kategórián belül.
  1. Van-e külön követelményrendszere, a VP ÖKO pályázati felhívásnak szántó és gyümölcsös földhasználati kategória esetén?

Nincs. A VP ÖKO programban az ökológiai tanúsító-ellenőrző szervezetek előírásainak kell megfelelni. Például: tilos a műtrágya, növényvédőszer és csávázott vetőmag felhasználása.

  1. Gyep földhasználati kategória esetén bérlegeltetéssel is igazolhatom az állatállományt?

Nem. Gyep földhasználati kategória esetén legalább 0,2 állategység/hektár saját, legeltethető állatállománnyal kell rendelkeznie a támogatást igénylőnek 2022. január 1. és 2024. december 31. között minden egyes napon.

  1. Natura 2000 gyepterületeken ÖKO támogatás mellett igényelhető-e NATURA 2000 támogatás is?

VP ÖKO támogatás mellett igényelhető a NATURA 2000 kompenzációs támogatás is a fedvénnyel érintett gyepterületeken. A tájékoztatás nem teljes körű, részletekért keressen minket bizalommal!

Megosztás

Consultagro agrár tanácsadás Faragó Nikolett

Faragó Nikolett

A ConsultAgro-t a minőség és precizitás védjegyében álmodtuk meg. Ügyfeleink eddigi visszajelzései bátorítanak minket abban, hogy tovább haladjunk ezen az úton.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Pályázatírás

Pályázatírás

A kormány és az EU által számtalan pályázat kerül kiírásra. A ConsultAgronál segítünk a leghatékonyabb pályázatlehívásában, mindezt a számunkra bizalmat szavazóknak gazdaságukra szabva tesszük.
RÉSZLETEK

Szaktanácsadás

Szaktanácsadás

Az agrártámogatások igénylésében, azzal járó követelmények megismertetésében, betartatásában nyújtunk segítséget partnereink számára.
RÉSZLETEK

Rendezvényeink

Rendezvényeink

Fontosnak tartjuk, hogy partenreink a szakmában leginkább hozzáértő, rangos szakemberektől jussanak információhoz, akár döntéshozó, akár jogalkotó jogkörben is tevékenykednek. A rendezvényeink alkalmával a résztvevők kapcsolatépítését is szeretnénk elősegíteni.
RÉSZLETEK